Dubbla karriärer
Dubbla karriärer handlar om att inte se en person som enbart idrottare, utan att ha en helhetssyn på människan. Det rekommenderas att elitidrottare utvecklas både som idrottare och inom andra, icke-idrottsliga, områden parallellt genom hela sin idrottskarriär.
En dubbel karriär innebär helt enkelt att du framgångsrikt ska påbörja, utveckla, samt slutföra din elitidrottskarriär som en del av din livskarriär. Att ha en annan sysselsättning, till exempel studier eller arbete, vid sidan av din idrottssatsning, är något vi rekommenderar.
Det finns flera fördelar med detta, till exempel att du kan utveckla flera delar av din identitet, att du kan lära känna andra miljöer och skaffa sociala relationer utanför din idrott, och att du får möjlighet att utveckla fler färdigheter som du kan ha nytta av genom livet. Att ha en annan sysselsättning bredvid din idrottssatsning ger dig också möjlighet att bredda dina perspektiv och inte enbart lägga tid och engagemang på din idrott.
Lästips
- Läs mer i avsnittet Karriärövergång.
- Läs mer om elitidrott på gymnasiet på rf.se.
- Läs mer om elitidrott på eftergymnasial nivå på rf.se.
- Läs mer om Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium på rf.se.
- Läs mer om karriärstöd och karriärväxlingar.
- Läs mer om dubbla karriärer och hur IOC resonerar kring detta.
Var och när ska du söka hjälp?
Elitidrottare på landslagsnivå kan få stöd och hjälp med karriärövergångar, karriärvägledning och karriäravslut. Börja med att fråga din landslagsledning eller din skola vad de har att erbjuda. Har din idrott inte något stöd till dig kan du kontakta RF, liselotte.ohlson@rfsisu.se, som kan bistå dig med en vägledare eller en inom området kunnig idrottspsykologisk rådgivare.