Försvarsformer

Generellt pratar man om tre olika försvarsformer:

- man-man-försvar

- zonförsvar

- kombinerat försvar

Man-man-försvar

Vid man-man-försvar ansvarar varje spelare för varsin motspelare som markeras genom att försvararen följer spelaren under hela tiden dennes lag har bollen. Denna försvarsform kan användas främst i slutet av respektive halvlek då det egna laget ligger under med något mål.

Man-man-försvar kan genomföras:

- på hela planen

- på egen planhalva

- när motståndarna kommer nära målet

Man-man-försvaret är mycket konditionskrävande och kräver att varje spelare har en väldigt god speluppfattning.

Zonförsvar

Vid zonförsvar är varje försvarsspelare ansvarig för den motspelare som befinner sig i respektive försvarsspelares försvarszon. I Europa anses zonförsvar vara det effektivaste sättet att försvara det egna målet.

Kombinerat försvar

Denna försvarsform är en kombination av man-man och zonförsvar. Ett exempel är att en försvarsspelare specialmarkerar en av motståndarlagets spelare medan övriga försvarsspelare ansvarar för området framför målgården.

Teorin ger ganska klara skillnader mellan dessa former. På banan är de olika formerna ständigt växlande. Laget startar oftast matchen med ett klart försvarssystem som sen förändras under matchen och får nya former och formationer. Ju längre matchen pågår uppstår dueller mellan olika spelare. Dessa dueller finns över hela banan och försvararna sätts på prov hela tiden. Detta har lett till att den individuella anfallstekniken utvecklats för att vinna dessa dueller. Likaså måste den individuella försvarstekniken utvecklas i samma takt. Förloras duellen av anfallsspelaren sker rörelsekombinationer som ställer krav på försvararna att kunna läsa spelet och utveckla ett samarbete mellan varandra. Detta kan ske genom överblick-övertagande-överlämnande eller systematiskt metodiskt samarbete.

Vad ger förbättringar av ett försvarsspel?

- Färre mål

- Större chans till kontring

- Färre straffkast

- Färre utvisningar

- Större självförtroende

- Stressade anfallsspelare

- Tryggare målvaktsspel