Komma till avslut och göra mål

Ett lag som har ett kontrollerat passningsspel, utnyttjar grundförutsättningarna i anfallsspel samt tillämpar anfallsvapnen och de kollektiva anfallsmetoderna skapar goda förutsättningar för att komma till avslut och göra mål.

Man kan ta sig förbi motståndarnas samlade försvar – genombrott – och avsluta i spelyta 3. Bollhållaren kan själv skjuta från spelyta 2, vilket är effektivt, inte minst när motståndarnas backlinje flyttar ner djupt för att täcka spelyta 3.

I stället för att söka centrala genombrott bakom backlinjen kan det anfallande laget attackera på kanterna. Då uppstår inläggslägen som man kan utnyttja på olika sätt beroende på hur det försvarande laget agerar.

Om motståndarnas backlinje har en hög position kan man tidigt spela bollen mot spelyta 3 dit medspelare löper för att avsluta på ett tillslag med nick eller skott.
Om motståndarnas backlinje hunnit flytta ner djupt i eget straffområde, är det oftast bättre att rikta inlägget mot medspelare i spelyta 2. Ett tredje alternativ, när bollhållaren är närmare mållinjen, är att spela bollen lågt och snett bakåt, så kallad cut back.