Författarna
I boken är Mikael Mattsson ensam författare till kapitel 1 om träningslära. Kapitel 5 om träningsplanering är både Mikael och Erik Wickström författare till.
Mikael Mattsson arbetar både teoretiskt och praktiskt med idrottsfysiologi, träningslära och prestationsutveckling. Han är medicine doktor i fysiologi på Karolinska Institutet samt forskar och undervisar i fysiologi och träningslära vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Mikaels forskning är framför allt inriktad på hjärtats och cirkulationens anpassning till konditionsträning och hur det påverkas av genetiska förutsättningar.
Förutom undervisningen på högskola föreläser Mikael om träningslära för idrottsklubbar, idrottsförbund och andra företag, bland annat på RF:s utbildningar till fys-och elittränare. På det praktiska planet jobbar han som fystränare för ett brett spektra av idrotter, till exempel handboll, cykel och multisport. På
fritiden försöker han hålla igång med olika konditionsidrotter som maratonlöpning, paddling, inlines- och skridskoåkning.
Mikael tilldelades Friskispressens Stora träningspris 2013 och Sveriges Centralförening för Idrottens Främjandes (SCIF) pris till yngre framstående idrottsforskare 2015.
Erik Wickström jobbar som föreläsare, längdskidinstruktör, personlig tränare, skribent och fotograf och är chefredaktör för tidningen Vasalöparen. Han har även skrivit den populära och kritikerrosade boken Längdskidåkning för dig (2013) samt medverkat i ett par andra böcker om längdskidåkning och En Svensk Klassiker.
På Eriks meritlista finns en seger i Engelbrektsloppet 2014 och en tjugofemte plats i Vasaloppet samma år, samt en tolfte plats i Lidingöloppet 2006. Han har även tillhört svenska landslaget i rullskidor, duathlon och vintertriathlon. 2001 genomförde han En Svensk Klassiker för första gången, arton år gammal.
Eriks specialområde är träningsoptimering för motionärer och elitmotionärer och han har på senare år blivit en eftertraktad coach och föreläsare. Detta delvis tack vare att han själv lever ett familjeliv med heltidsjobb och varken tränar eller vilar som proffsen, men ändå kommit långt i sitt idrottande.