Grepp och biomekanik
I det här avsnittet går vi igenom vikten av att böja och sträcka, rotera och generera kraft inför och under slaget. Det kallas för biomekaniska principer. Vi introducerar också de olika grepp som spelaren behöver bli trygg med för att kunna slå grundslagen.
Det finns fyra nyckelområden som bygger upp slagteknik i badminton:
- Baksving
För att skapa tillräcklig kraft, kräver slagen baksving. Förenklat kan man säga att baksvingen sträcker ut muskler. Musklerna drar sedan snabbt ihop sig som svar på utsträckningen, vilket ger mer kraft till slagets framåtsving. - Koordination: stora muskler till små muskler
Ett slag i badminton är resultatet av muskelkrafter som skapar en serie samordnade ledrörelser i kroppen. Den slutgiltiga kraft som genereras är störst då kraften utgår från stora muskler och avslutas med mindre muskler. - Rotation
Helkroppsrotation, underarmsrotation och överarmsrotation. - Böjning och utsträckning
Böjning och utsträckning av leder är också viktigt för att slagen ska bli effektiva. Böjningen är en del av baksvingen och utsträckningen ger framåtsving då du sträcker dig mot bollen för att slå.
För att kunna spela badminton så bra som möjligt är det nödvändigt att använda rätt grepp i olika situationer. I huvudsak fokuserar vi på att lära ut fyra typer av grepp:
- Grundgrepp
- Tumgrepp
- Stekpannegrepp
- Hörngrepp
Riktlinjer när du lär ut grepp
Här är några riktlinjer som är bra att tänka på när du lär ut och tränar grepp:
- Greppet ska vara avslappnat. Det gör det lättare att byta grepp, ger ökad kraft, minskar tröttheten och ökar möjligheten att maskera slaget. Vid träffögonblicket blir greppet naturligt hårdare (tajtare). Det blir tydligare vid kraftfulla slag som “drive" än vid mjukare slag, till exempel nätspel.
- Greppet behöver justeras kontinuerligt, beroende på om bollen är framför, på sidan av eller bakom spelaren, och om det är på backhand- eller forehandsidan.
- Greppen kan också vara långa och korta. Med ett långt grepp vilar nedre delen av handen lätt mot rackethandtagets ände. Långa grepp är bättre för räckvidd och även för kraft. Till exempel kräver de flesta slag från bakplanen ett långt grepp. Kort grepp har en fattning högre upp och närmare toppen av racketskaftet. Det används ofta för snabba rörelser eller när mer kontroll krävs.
När spelare lärt sig greppen är det bra om de tidigt övar på att byta mellan de olika greppen.