Placering, rörelse och samarbete

1. Allmän placering och rörelse

Den bästa placeringen är den från vilken domaren kan fatta korrekta beslut. Alla rekommendationer rörande placering måste justeras med hänsyn till särskild information om lagen, spelarna och händelser i matchen.

De rekommenderade placeringarna i bilderna är grundläggande riktlinjer. Hänvisningar till en ”zon” betonar att en rekommenderad position är ett område inom vilket domaren sannolikt bäst kan utföra sin uppgift. Zonen kan vara större, mindre eller annorlunda formad beroende på de precisa matchförhållandena.

Rekommendationer:

  • Spelet bör vara mellan domaren och den aktive AD.
  • Den aktive AD bör vara i domarens synfält; därför bör domaren använda en vid diagonal.
  • Hålla sig mot utkanten av spelet gör det lättare att hålla spelet och den aktive AD i domarens synfält.
  • Domaren bör vara tillräckligt nära för att se spelet utan att påverka det.
  • ”Det som behöver ses” är inte alltid i närheten av bollen. Domaren ska också vara uppmärksam på
    • konfrontationer mellan spelare där inte bollen är
    • möjliga regelbrott i det område spelet är på väg till
    • regelbrott som sker efter att bollen spelats iväg.

jpg9.jpg

Placering för assisterande domare och extradomare

AD måste vara i linje med den näst sista försvararen eller bollen om den är närmare mållinjen än den näst sista försvararen. AD måste alltid ha blicken in mot spelplanen, även under löpning. Rörelse i sidled bör användas vid korta avstånd. Detta är speciellt viktigt vid offsidebedömning eftersom det ger AD en bättre siktlinje.

Extradomarens placering är bakom mållinjen utom när det är nödvändigt att flytta sig till att vara på mållinjen för att bedöma en mål/ej målsituation. Extradomaren tillåts inte att beträda spelplanen, om det inte finns speciella omständigheter.

jpg10.jpg

2. Placering och samarbete
Samråd

När disciplinära frågor ska hanteras kan ögonkontakt och ett enkelt diskret handtecken från AD vara tillräckligt. När ett direkt samråd krävs, kan AD gå in 2–3 meter på spelplanen om det är nödvändigt. Vid samtalet bör både domaren och AD vara vända mot spelplanen för att undvika att andra hör dem och att ha uppsikt på spelarna och spelplanen.

Hörnspark

AD placering vid hörnspark är bakom hörnflaggan i linje med mållinjen, men AD får inte störa den spelare som lägger hörnsparken och måste kontrollera att bollen är placerad på rätt sätt i hörnområdet.

jpg11.jpg
Frispark

AD placering för frispark ska vara i linje med den näst sista försvararen för att kontrollera offsidelinjen. AD måste dock vara beredd att följa bollen genom att röra sig nedåt efter sidlinjen mot hörnflaggan vid direktskott mot mål.

jpg12.jpg

jpg13.jpg

jpg14.jpg

jpg15.jpg

Mål/ej mål

När ett mål har gjorts och det inte finns någon tvekan om beslutet ska domaren och AD ta ögonkontakt och AD ska snabbt röra sig 25–30 meter längs sidlinjen mot mittlinjen utan att ge signal med flaggan.

När ett mål har gjorts, men bollen fortfarande ser ut att vara i spel, ska AD först lyfta flaggan för att få domarens uppmärksamhet och sedan fortsätta med det normala målagerandet innebärande att springa 25–30 meter längs sidlinjen mot mittlinjen.

Vid tillfällen då hela bollen inte passerat mållinjen och spelet fortsätter som vanligt därför att mål inte gjorts, ska domaren ta ögonkontakt med AD och, om nödvändigt, ge ett diskret handtecken.

jpg16.jpg

Inspark

AD ska först kontrollera att bollen är inom målområdet. Om bollen inte är korrekt placerad, ska AD blir kvar på sin position, ta ögonkontakt med domaren och lyfta flaggan. När bollen är korrekt placerad inom målområdet, ska AD inta position för att kontrollera offsidelinjen.

Om det finns en ED ska AD inta position i linje med straffområdets kant och sedan offsidelinjen, medan ED ska vara placerad där mållinjen och målområdeslinjen möts och kontrollera att bollen är placerad inom målområdet. Om bollen inte är korrekt placerad ska ED meddela detta till domaren.

jpg17.jpg

Målvakt som spelar ut bollen

AD ska inta position i linje med straffområdets kant och kontrollera att målvakten inte spelar bollen med händerna utanför straffområdet. När målvakten har spelat ut bollen ska AD inta position för att kontrollera offsidelinjen.

jpg18.jpg

Avspark

AD ska vara i linje med näst sista försvarare.

jpg19.jpg

Straffsparkstävling

En AD ska vara placerad där mållinjen och målområdeslinjen möts. Den andra AD ska befinna sig i mittcirkeln för att kontrollera spelarna. Om ED finns, ska de vara placerade vid vardera punkt där mållinjen och målområdeslinjen möts, till vänster respektive höger om målet, utom om mållinjeteknik (GLT) används då endast en ED krävs. ED2 och AD1 ska övervaka spelarna i mittcirkeln; AD2 och fjärdedomaren ska övervaka de tekniska områdena.

jpg20.jpg

jpg21.jpg

Straffspark

AD ska inta position där mållinjen och straffområdeslinjen möts.

jpg22.jpg

När ED finns ska de inta position där mållinjen och målområdeslinjen möts, medan AD intar position i linje med straffpunkten (som är offsidelinjen).

jpg23.jpg

Masskonfrontation

Vid masskonfrontationssituationer kan närmaste AD beträda spelplanen för att assistera domaren. Den andra AD ska observera och registrera det som händer. Fjärdedomaren ska förbli i närheten av de tekniska områdena.

Korrekt avstånd

När en frispark döms mycket nära AD kan AD beträda spelplanen (vanligtvis efter begäran från domaren) för att bistå med att säkerställa att spelarna befinner sig 9.15 m från bollen. I detta fall ska domaren vänta till dess AD är tillbaka i position innan spelet återupptas.

Spelarbyte

Om ingen fjärdedomare finns ska AD förflytta sig till mittlinjen för att assistera vid bytesproceduren; domaren ska vänta till dess AD är tillbaka i position innan spelet återupptas.

Om fjärdedomare finns behöver inte AD förflytta sig till mittlinjen, eftersom fjärdedomaren utför bytesproceduren, såvida inte flera byten ska göras vid samma tillfälle, då AD förflyttar sig till mittlinjen för att assistera fjärdedomaren.