Den tjuvaktiga järven

Mini hade jagat och var hungrig. Hon hade haft god jaktlycka och skulle precis börja äta då hon kom på att hon skulle hämta sina vänner Vargen och Räven en bit bort, så att de också skulle bli mätta. Det gjorde hon, men när de kom tillbaka var hela bytet borta! Direkt förstod Mini att det var Järven som hade varit framme!

Mini och hennes vänner smög försiktigt fram till Järvens tillhåll och mycket riktigt – där stod han så stolt och tittade på Minis mat. Mini såg att Järven såg hungrig ut, men också att han inte riktigt visste vad han skulle börja äta på, han hade stulit fler byten idag och hade många högar med mat. Dessutom var han lite girig, han ville gärna ha många högar, då kände han sig rik! Så när Järven vände sig om för att räkna alla sina mathögar, han hade 10 stycken, smög sig Mini och hennes vänner fram för att ta tillbaka sitt byte.

Tid: cirka 10 minuter.
Material: bollar/kinahattar/ärtpåsar/koner.
Plats: skog/park där man kan gömma sig bakom träd och stenar eller en gymnastikhall med många redskap framme.
Vi tränar: kondition.
Vi tränar också: snabbhet, smidighet, mod, klurighet, strategiskt tänkande, uppmärksamhet.

Genomförande

Gruppen står samlad på ett ställe. Cirka 30 meter bort står ”järven”. Placera ut kinahattar/ ärtpåsar/kottar runt om järven. Det gäller för de små ”lokatterna” att springa fram till järven och snabbt ta med sig ett ”byte” då denne vänder ryggen till och räknar högt till åtta. När järven har räknat till åtta vänder han sig mot lokatterna. Då måste lokatterna ha gömt sig. Får järven syn på en lokatt säger han lokattens namn och han eller hon får börja om från utgångsplatsen. Järven vänder sig sedan bort igen och räknar till åtta och lokatterna springer fram för att ta nya byten. De ska sen snabbt ta sig tillbaka till sin utgångsplats, där de samlar alla byten i en hög. Lokatterna får bara ta med sig ett byte i taget.

Variation: Vill du få in ett styrkepass – gör leken i uppförsbacke.