Psykologi och prestation
Den här sidan bygger på kapitlet Idrottens psykologi i boken Specialidrott- Tränings- och tävlingslära, s.109 – 141. |
Det finns mycket psykologi i tävlingsidrott och träning. Bland annat i form av motivation till träning, faktorer som ökar respektive minskar välbefinnande samt prestationspsykologi. Det handlar dels om psykologiska faktorer kopplat till prestation inom idrotten och dels om hur träning på elitnivå kan påverka hälsa och välbefinnande med särskild hänsyn till psykisk ohälsa inom elitidrotten.
Lär dig mer om psykologiska faktorer som påverkar välbefinnande och idrottsprestationer i tränings som tävlingssammanhang. Se föreläsningen av Cecilia Åkesdotter, doktorand vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
Målsättningsarbete - SMARTS
I kapitlet Idrottens psykologi s. 109 – 141 och i föreläsningen här ovan talar Cecilia Åkesdotter om att sätta mål olika typer av mål. I målsättningsarbeten inom idrotten används ofta SMARTS.
SMARTS är en akronym för att sätta mål som är specifika, mätbara, attraktiva, realistiska, tidsbestämda och självbestämda. Ofta är problemet inte att sätta mål, snarare att hålla fast vid målsättningen över tid.
Använd gärna SMARTS mall när du arbetar med din målsättning (pdf).
Viktiga frågor som behöver ställas är:
- Vilka delmål kan du sätta på vägen?
- Uppfyller de SMARTS?
- Ingår process-, prestations- och resultatmål bland delmålen?
Övning
Tänk igenom de utmaningar och hinder som kan uppstå under processen, på vägen mot ditt mål, och olika förslag på lösningar. Genom att sätta ett mål kan du förbättra din förmåga att lösa problem och hitta vägar att komma dit du vill.
Idrott och psykisk ohälsa
#ViLyfter är en webbplats för dig som är ung och idrottsaktiv. Här lyfts tankar, känslor och beteenden som rör psykisk ohälsa. Platsen är tänkt att vara ett stöd i dina egna tankar och reflektioner samt skapa kraft, vilja och mod att våga prata om det.