Inledning

En massagebehandling anses idag fylla en viktig funktion inom både idrotten och friskvården. För den idrottsaktive är den viktig för att få en snabb återhämtning efter träning och tävling. Detta kan ge honom eller henne möjlighet att träna hårdare.

Tyvärr är det så att allt fler människor stressar, arbetar ensidigt och ergonomiskt felaktigt. Nacken, skuldrorna och den övre ryggmuskulaturen blir ofta förkortade och spända. Med massage bearbetar man muskulaturen så att dessa spänningar mjukas upp. Den ökade blod- och lymfcirkulationen påskyndar borttransporten av så kallade slaggprodukter och bidrar därmed till att musklerna kan återhämta sig snabbare.

Det här materialet som består av en bok och en webbplats lär dig metodiskt grunderna i massage. I boken får du bland annat veta hur och på vilken sätt massage är bra för kroppen. Du får också lära dig mer om kroppens muskler och hur de arbetar. Dessutom tips vid rådgivning av styrke- och rörlighetsträning samt vid frågor kring ergonomi.

Innan du börjar ge massagebehandling bör du dessutom ha deltagit i en grundläggande massagekurs eller fått dina kunskaper kontrollerade av en kunnig massör. Du bör anpassa dina grepp efter din kund och efter din personliga färdighet, stil och känsla. Och det krävs mycket praktisk övning innan du blir en duktig massör. Övning och åter övning är därför en förutsättning för din utveckling.

 

Köp bok och webb

Klicka här för att komma till Idrottsbokhandeln där kan du köpa boken Massage för idrott, prestation och hälsa. Med boken följer en kod som ger dig tillgång till webbplatsens övningar.