Kurser i Tränings- och tävlingslära
Specialidrott får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet. Ämnet får dessutom läsas som utökat program med 300 poäng. Kurserna i Träningslära består av 3 kurser, á 100 poäng.
Tränings- och tävlingslära 1–3
Kursen tränings- och tävlingslära 1 förmedlar de grundläggande kunskaper som en idrottare på elitnivå behöver för att förstå hur olika träningsaktiviteter påverkar olika delar av kroppens anatomi och fysiologi samt vilken träning som bäst stödjer prestationsförmågan i den egna idrotten. Dessutom behandlas bl.a. livsstilens, kostens och idrottspsykologiska faktorers betydelse i tränings- och tävlingssammanhang. I kunskapskraven ingår att eleven ska planera, genomföra och utvärdera träningsprogram vilket innebär att genomförandet finns med som grund till den teoretiska förståelsen.
I kursen tränings- och tävlingslära 2 fördjupas kunskaperna och förmågan att ta ansvar för tränings- och tävlingsplanering genom att eleven får planera, genomföra och utvärdera både egna och andras tränings- och tävlingsprogram. Om det inte gjorts redan i kursen tränings- och tävlingslära 1 kan träningsdagbok och individuell utvecklingsplan införas. Systematiken i träning och förberedelse för tävling ska fördjupas och för ändamålet lämpliga test-, analys- och uppföljningsmetoder ska användas.
I kursen tränings- och tävlingslära 3 fördjupas kunskaperna och förmågan att ta ansvar ytterligare, bl.a. genom att eleven får planera och förbereda strategiska handlingsplaner för tävlandet med hänsyn till tävlingsregler samt styrkor och svagheter hos individen eller laget i relation till styrkor, svagheter och möjliga förhållningssätt hos motståndare. Fokus i kursen ligger mer på tävling än träning samt på de idrottsliga villkor eleven kan komma att möta i ett internationellt sammanhang. Även förståelse och förberedelse för tiden efter gymnasieskolan betonas.
Kurserna itränings- och tävlingslära kan ges ett mer teoretiskt ledarskapsperspektiv eller utgå från elitidrottarens behov av att förstå och utveckla sin idrottsliga förmåga i träningssammanhang och i tävlingssituationer.