Akut omhändertagande
Den här sidan bygger på kapitlet Idrottsskador. Läs gärna mer i boken om akut omhändertagande på sidorna 166–175. |
Akuta sjukdoms- och skadetillstånd går inte att förutsäga. De kan förekomma i samband med idrott och din behandlingsåtgärd kan ha stor betydelse för rehabiliteringstid och i vissa fall vara livsavgörande. I boken på sidorna 166–175 kan du läsa mer om akut omhändertagande. Kunskap ger trygghet och det är bra att vara trygg och lugn när det gäller att fatta snabba beslut och vara handlingskraftig. Det kanske du själv har erfarenhet av?
Föreläsning - akut omhändertagande inom idrotten
I föreläsningen får du lära dig hur du hanterar en akut skadesituation och hur du behandlar en person som är skadad. Föreläsare är Eva Andersson, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
Hjärnskakning - riktilinjer för återgång till fysisk aktivitet (pdf)
Föreläsning om plötslig hjärtdöd och en bra sjukvårdsväska
Vad är orsaken till plötslig hjärtdöd och hur kan vi undvika det. Det och vad en bra sjukvårdsväska ska innehålla pratar Eva Andersson, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan, i sin föreläsning.
Sjukvårdsväskans innehåll
En bra sjukvårdsväska ska innehålla:
- Vit sporttejp
- Sax
- Plåster
- SteriStrip/leukostrip för sårskador
- 2–3 elastiska lindor
- Skumgummi-pelott som tryckkudde
- Ficklampa
- Compeed/skavsårstejp
- Sterila kompresser
- Steril koksalt 10 x 10 ml
- Tabletter med paracetamol (t.ex. Alvedon, Panodil)
- Antiinflammatoriska tabletter (t.ex. Ipren)
- Alsolsprit för omläggning med kompresser (endast vid infekterade sår)
- Antihistamintabletter
- Termometer
- Dopingfri hostmedicin
Väskan kan eventuellt även kompletteras med:
- Blodtrycksmanschett och stetoskop.
- Luftrörvidgande aerosol (dvs bet2-stimulerande aerosol, t.ex. Ventolin eller Bricanyl) som används vid akut astmaanfall. I lägre doser är detta läkemedel ej dopingklassat.
- Receptbelagda kortisontabletter (Betapred) varav 12 tabletter upplöses i lite vatten vid en akut allergisk reaktion. Detta preparat tas enbart då personen är påtagligt påverkad. Preparatet är förbjudet i samband med tävling.
- Adrenalinspruta om någon utövare har en svår allergi och själv har fått adrenalinsprutor att ta vid svår allergisk reaktion.
- Snabba kolhydrater, t.ex. druvsocker och söta drycker, om en person i gruppen har insulin- eller tablettbehandlad diabetes.