Idrottsnutrition
Den här sidan bygger på kapitlet Idrottsnutrition i boken Specialidrott- Tränings- och tävlingslära, sidorna 89 – 107. |
Nutrition är enkelt förklarat vetenskapen om mat i relation till kroppens energi- och näringsbehov. Idrottsnutrition är ett relativt nytt forskningsområde men i praktiken har det funnits länge; att äta rätt för att kunna prestera på träning, tävling eller match är inget nytt.
Skillnaden mellan nu och då är att det i dagsläget forskas en del på hur idrottare ska kunna optimera sin prestation genom att äta rätt. Mat och kunskap om mat kommer inte att ge dig en guldmedalj, men det kan förbättra träningsresultat och återhämtning, förebygga skador och sjukdomar samt leda till en lång och hälsosam aktiv karriär.
Se föreläsningen med Emma Lindblom, legitimerad dietist vid Riksidrottsförbundet, om energikällor. Där förklarar hon hur kolhydrater, fett och protein påverkar prestationsförmågan.