Aeroba och anaeroba tester

Yo-Yo intermittent recovery test

Yo-Yo-testet är ett löptest som utvärderar en individs uthållighet vid upprepade löpningar á 2x20 meter. Efter 20 meters löpning gör du en vändning på 180° och springer tillbaka till utgångsplatsen. Upprepat springer du 2x20 meter mellan två markeringar efter en ljudsignal. Du ska springa i synk med ljudsignalen vid vändningen och när du sprungit dina 2x20 meter. Efter varje 2x20 meters löpning får du en kort vila under 10 sekunder, då ska du gå 2x5 meter innan du gör dig redo för nästa löpning. Tiden mellan varje signal blir kortare och kortare vilket gör att du måste springa fortare för att klara nästa nivå. Testet avslutas när du inte lyckas komma fram till markeringen i synk till ljudet. Denna form av test med upprepad löpning och vändning lämpar sig bra att använda för lagidrotter som t.ex. fotboll, innebandy och basket.

 

Legér test – Beep test

Beep-testet är ett löptest som utvärderar en individs uthållighet vid upprepade löpningar á 20 meter där det efter 20 meter ingår en vändning på 180°. Kontinuerligt springer du 20 meter mellan två markeringar efter en ljudsignal. Du ska springa i synk med ljudsignalen vid varje vändning. Tiden mellan varje signal blir kortare och kortare vilket gör att du måste springa fortare för att klara nästa nivå. När du inte lyckas komma fram till markeringen i synk till ljudet avslutas testet. Denna form av test med kontinuerlig löpning och vändning lämpar sig bra att använda för lagidrotter som t.ex. fotboll, innebandy och basket.

 

T test

T-testet ställer krav på snabbhet och koordination vid kortvarig löpning med riktningsförändringar. Banan består av 4 koner utställda som ett T. Du springer framåt, åt sidan och bakåt så snabbt det går. Först springer du rakt fram i 9,14 meter och när du rört vid kon B sidledsförflyttar du utan att korsa fötterna till kon C. När du rört vid kon C är det sidledsförflyttning åt vänster till kon D. Sidledsförflyttning till kon B och sedan baklängeslöpning från kon B till kon A som är mållinjen. Denna form av test med krav på snabbhet och koordination lämpar sig bra att använda för lagidrotter som t.ex. fotboll, innebandy och basket.

 

Repeated Sprint Ability

I detta test gäller det att kunna springa upprepade sprintlöpningar med riktningsförändringar. Sju gånger ska du springa en bana som är 34 meter lång. I banan finns koner utsatta på så sätt att du efter 10 meter viker av åt vänster. 5 meter åt vänster finns en kon som ska rundas och efter den ska du springa åt höger 5 meter för att sedan springa rakt i ytterligare 10 meter. Efter målgång ska du på 25 sekunder jogga 40 meter tillbaka ner till start för att starta nästa sprint. Vid varje sprint gäller det att springa maximalt. Denna form av test med krav på snabbhet och koordination lämpar sig bra att använda för lagidrotter som t.ex. fotboll, innebandy och basket.

 

Repeated sprint shuttle ability

I detta test gäller det att kunna springa flera sprintlöpningar med en vändning på 180° upprepade gånger. Sex gånger ska du springa en bana som är 2x20 meter lång. Efter 20 meters sprintlöpning gör du en vändning på 180° och sprintar tillbaka till utgångsplatsen. Mellan varje sprint på 2x20 meter får du vila 20 sekunder. Vid varje sprint gäller det att springa maximalt. Denna form av test med krav på snabbhet lämpar sig bra att använda för lagidrotter som t.ex. fotboll, innebandy och basket.

 

Sprint 30 meter

Sprintlöpning 30 meter utvärderar din snabbhet och explosivitet. Det gäller att tillryggalägga distansen på kortast möjliga tid. Du startar från stillastående position. Mellantiderna vid 5, 10 och 20 meters passeringar visar bland annat om du har en förmåga att vara snabb i starten eller kan accelerera hela sträckan.

 

Löpning 3000 meter

Detta test som är på 3000 meter är ett modifierat Coopers test. Originalet Coopers test är maximal löpning under 12 minuter där den löpta sträckan används för resultatberäkning. Vid löpning 3000 meter är det tiden som istället används för att uppskatta den relativa syreupptagningsförmågan. Med hjälp av en tabell ger varje tidsenhet ett uppskattat värde av den relativa syreupptagningsförmåga som anges i enheten ml/kg/min. Med fördel genomförs testet på en löparbana så att sträckan blir exakt 3000 m.