Idrottens anatomi

logotype_70px.png   Den här sidan bygger på kapitlet Muskelanatomi, funktion och stabilitet i boken Specialidrott- Tränings- och tävlingslära, s.11 – 26.


Att ha grundläggande kunskap om skelettmuskulaturens funktion är viktigt för dig som idrottar. Med ökad kunskap ökar möjligheten att förstå varför det är viktigt att träna styrketräning med god teknik, funktion och kontroll, så kallad funktionsträning. Genom att pröva på några utvalda funktionella övningar kan du förhoppningsvis öka både din teoretiska och praktiska förståelse för grundläggande anatomi och funktionell träning.

Ida Nilsson, sjukgymnast och en av författarna till kapitlet ger dig en kort introduktion till funktionsträning och tips om när du bäst genomför den.

 

Att tänka på vid funktionsträning

När man utför funktionsträning är det viktigt att fokusera på att utföra övningarna med god teknik och kvalitet. Belastningen bör vara anpassad så att du orkar jobba med god kvalitet i alla reps och under lång tid. En spegel är ett bra hjälpmedel för att få bra feedback på utförandet. Det är även bra att jobba med funktionsträning utomhus och i olika terräng för att öka belastningen och variera underlag och miljö. Genom att öka belastningen med vikter i stabilitetsövningarna kan de enkelt bli styrkeövningar. För att ändra svårighet och stimuli i övningarna går det att variera så väl hastighet som explosivitet. Kom i håg att belastningen ska öka succcesivt och att svårighetesgraden måste anpassas till den nivå du har för tillfället i den aktuella övningen.

Här hittar du övningar uppdelat på bål, axel/skuldra och ben.