Handvolt II på höjd

Beskrivning av övningen

Vad ska tränas?

Handvolt II på höjd, en förövning för sträckt frivolt.

Varför ska det tränas?

Sträckt frivolt är en övning inom kvinnlig artistisk gymnastik som utförs på fristående. Att träna på handvolt II ger gymnasten möjlighet att lära sig rotera en volt utan att starta med en pikering i höften. Det är även en bra övning för att träna på häldraget samt att skapa fart framåt. 

Hur ska det tränas?

Förberedelse: Stationen byggs med en höjd som gymnasten kan sätta händerna på mellan underlaget och landningen. Övningen kan göras med exempelvis en trampolin, trampett, satsbräda eller fasttrack.  

Genomförande: Gymnasten gör en handvolt II med händerna på höjd ut från underlaget. Höjden kan höjas allt eftersom gymnasten behärskar övningen. När gymnasten klarar att göra en handvolt II på en höjd om ca 50 cm med god kontroll kan händerna och/eller höjden tas bort. Gymnasten för nu armarna åt sidan istället för att sätta i dem på höjden och utför på så vis en sträckt frivolt. Armarnas position kan variera men en fördel med att placera dem ut är att göra gymnasten redo för att kunna gå vidare på nästa steg som exempelvis en skruv.

Särskilda anvisningar

Sträckt frivolt skiljer sig mot grupperad frivolt och tränas hellre utifrån handvolt II för att optimera positionen i höften.

Sökord: kvinnlig artistisk gymnastik, kvag, fristående, akrobatiska moment, akrobatiska, frivolt, sträckt frivolt, sträckvolt, förövningar frivolt, förövning frivolt, handvolt II på höjd, handvolt ii på höjd, handvolt 2 på höjd, handvolt II på höjd (för sträckt frivolt), Handvolt II på höjd (för sträckt frivolt)