
Värmlandskast med ansats från höjd
Beskrivning av övningen
Vad ska tränas?
Värmlandskast med ansats från höjd, en förövning för värmlandskast.
Varför ska det tränas?
Värmlandskast är en övning inom kvinnlig artistisk gymnastik som utförs på fristående och bom. Förövningen tränas för att lägga fokus på höjden, med hjälp av extra höjd hinner gymnasten utföra hoppet med rätt riktning och position utan att skynda genom övningen (vanligt misstag).
Hur ska det tränas?
Förberedelse: Övningen utförs på låg kloss eller satsbräda på friståendegolv. Alternativt på fasttrack.
Genomförande: Gymnasten startar en bit ifrån satsbrädan, utför ett chassé följt av 2-3 steg. Gymnasten startar och avslutar övningen med armarna rakt ut åt sidan. I stegen är armarna placerade bakåt/utåt och förs sedan framåt upp över öronen samtidigt som gymnasten utför ett ljushopp från ett ben. Därefter görs en kraftig benspark framåt följt av en 180° vändning. Därefter sker en bensving framåt med det ben som befinner sig bakåt och frånhoppsbenet förs samtidigt bakåt i en spagat. Slutligen landar gymnasten med samlade fötter i en kontrollerad landning med armar rakt ut åt sidan.
Särskilda anvisningar
Se till att gymnasten sparkar med benet rakt fram (ej åt sidan som ger övningen ett runt utseende), och visar spagaten rakt mot klossen eller satsbrädan.
Sökord: kvinnlig artistisk gymnastik, kvag, fristående, bom, gymnastiska, gymnastiska moment, gymnastiska hopp, värmlandskast, förövningar värmlandskast, förövning värmlandskast, värmlandskast med ansats från höjd