Regel 1 - 7

Regel 1: Spelplanen

Planytan ska vara 65–72 meter x 50–55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter (utgår från målstorlek 6 x 2,20m). Ytan kan avgränsas med linjer eller med koner.

Målet ska vara 5-7,32 meter x 2–2,44 meter.

De mindre måtten rekommenderas för de yngre spelarna (13 år), och de större måtten rekommenderas för de äldre spelarna (14 år).

Målet

Målstolparna och ribban ska vara kvadratiska, rektangulära, runda eller elliptiska, och de får inte vara farliga för spelarna. Målen (även flyttbara mål) måste vara säkert förankrade i marken så att de inte välter.

Straffområdet

Straffområdet ska markeras med två linjer i rät vinkel mot mållinjen. Området sträcker sig in på spelplanen enligt måtten ovan. Linjerna binds samman med en linje som är parallell med mållinjen. I varje straffområde kan en straffpunkt markeras på straffområdeslinjen nio meter från mållinjen och mitt emellan målstolparna. Om målstorlek 7 mot 7 används ska straffpunkten vara på 9 meter. Om målstorlek 11 mot 11 används ska straffpunkten vara på 11 meter.

Anpassning av spelytan

Om spelytan är en del av en större fotbollsplan (t.ex. en plan för spel 11 mot 11) kan spelytan anpassas proportionerligt utifrån se planskiss. Angivna maximala mått bör följas.

Regel 2: Bollen

13-åringar

Bollstorlek 4 ska användas.

14-åringar

Bollstorlek 5 ska användas.

Regel 3: Spelarna

En match spelas mellan två lag. Åtta utespelare och en målvakt i varje lag får delta samtidigt i spelet.

En match kan inte börja eller fortsätta om något av lagen har färre än 7 spelare.

Byte av målvakt

Vilken spelare som helst får byta plats med målvakten om

• domaren får reda på bytet innan det görs och
  • bytet görs under ett spelavbrott.

Avbytare

Rekommenderat antal avbytare i en match är fyra avbytare per lag. Lagen får byta in samtliga avbytare. En utbytt spelare får komma in i spelet igen. Lagen får göra byten när spelet är igång, men de bör göra sina byten i en paus. Byte sker i närheten av mittlinjen. En spelare som ska bytas in väntar utanför planen tills spelaren som ska bytas ut kommit av planen.

Om något blir fel när ett lag byter blåser domaren av spelet. Spelet startar igen med indirekt frispark för det andra laget. Frisparken slås där bollen var när spelet blåstes av. Gör båda lagen felaktiga byten samtidigt startar spelet med nedsläpp där bollen var.

Regel 4: Spelarnas utrustning

En spelare får inte använda utrustning som kan vara farlig eller ha på sig något som kan orsaka skada på sig själv eller på andra spelare. Grundregeln är att alla typer av smycken (halsband, ringar, armband, öronringar, läderband, gummiband etcetera) är förbjudna och måste tas bort. Att använda tejp för att täcka smycken är inte tillåtet förutom när det gäller nytagna hål i öronen eftersom smycket ej kan tas bort av medicinska skäl.

Det är obligatoriskt för spelarna att bära

• tröja
  • byxor
  • strumpor
  • benskydd
  • skor.

Benskydden måste vara av lämpligt material som ger tillräckligt skydd. De ska täckas av strumporna.

De två lagens dräkter ska ha färger som skiljer lagen från varandra och från domaren. Målvaktens dräkt ska ha färger som skiljer sig från de andra spelarnas dräktfärger.

Regel 5: Domaren

Varje match leds av en eller två domare som ser till att spelreglerna följs.

Domarens beslut är alltid slutgiltigt och ska respekteras av spelare, ledare och publik.

Regel 6: Övriga matchfunktionärer

Tillämpas inte.

Regel 7: Speltiden

En match består av tre lika långa perioder. Domaren avgör om det ska läggas till tid i någon period och i så fall hur många minuter.

Speltiden är 3 x 25 minuter. Pauserna är maximalt 9 minuter mellan perioderna.