Välkommen till Svenska Fotbollförbundets domarutbildning steg 2

Steg 2 ger dig behörighet att döma som domare upp till och med division 1 damer och division 4 herrar och som assisterande domare upp till och med Elitettan och division 2 herrar. Steg 2 är det första steg som inte har fri anmälan utan varje domare måste nomineras baserat på prestation. Efter att ha gått igenom steg 2 av domarutbildningen dömer du matcher på nivåer där samtliga matcher oftast döms av ett domarteam i stället för en ensam domare. Då är du som domare ansvarig inte bara för dig själv och dina beslut utan även för hela teamet.

Den nya nivån ställer nya krav på dig som domare och matchledare. Nu blir du förebild för många nya unga domare som gör sina första matcher som assisterande domare på seniornivå. Du måste höja dig en nivå på alla plan: fysik, regelkunskap och matchledning. Redan i det här stadiet har du nått en nivå som många som påbörjar en domarkarriär aldrig når. Se till att njuta av möjligheten och också ta vara på chansen. Än är det många matcher och hårt arbete kvar för att nå den yttersta eliten.

Många av grunderna för att döma fotboll har redan tagits upp i steg 1 av utbildningen. Det kan därför krävas att du ibland går tillbaka och studerar det utbildningsmaterialet igen.