Utställningen Barnlekar

Välkommen till Riksidrottsmuseums utställning "Barnlekar – en målning från 1500-talet". Tavlan Barnlekar målades av Pieter Bruegel d.ä. år 1560. Där kan man se nästan 200 barn som leker olika lekar. Riksidrottsmuseum visar i sin nya utställning att vikten att röra på sig fanns redan för 500 år sedan.

Utställningen vänder sig framför allt till barn som är mellan sju och tolv år gamla, och innehåller mängder av interaktiviteter och jämför lekar då med lekar nu. En del av de gamla lekarna har idag blivit etablerade idrotter. 

– Målningen har förstorats för att barn lättare ska kunna se vad som pågår. I förstoringen finns luckor med kluriga frågor och på andra håll i utställningen kan besökare prova på bland annat styltor, dragkamp och sten sax påse, säger Karl Örsan på Riksidrottsmuseum. 

Syftet med utställningen är att upplysa och påminna barn om vikten av rörelse och hur det påverkar hälsan samt prestationen i skolan. Något som man alltså talade om redan för 500 år sedan. 

På Riksidrottsmuseet finns något för hela den nyfikna och aktiva familjen. Förutom utställningen ”Barnlekar” finns andra inslag för barn i olika åldrar. Spana gärna in kalendariet för bland annat verkstad, filmklubb och mycket mer. Det är alltid fri entré på Riksidrottsmuseum och gratis att delta i våra aktiviteter. 

Här hittar du mer om Riksidrottsmuseum.