En simidrott i världsklass
Genom att Svensk Simidrott befinner sig i ett större idrottsligt sammanhang och är en del av RF möjliggör det stöd i olika frågor och riktlinjer som vi behöver förhålla oss till, som en hjälp mot en simidrott i världsklass.
Hela idrottsrörelsens värdegrund vilar på följande fyra fundament:
- glädje och gemenskap
- demokrati och delaktighet
- allas rätt att vara med
- rent spel
Till detta finns även Idrotten vill och Riktlinjer för barn och ungdomsidrotten som är policydokument som fungerar som stöd till barn- och ungdomsidrotten:
Din förening har möjlighet att söka pengar hos Svenska Simförbundet eller ert SISU-distrikt för att utveckla er barn- och ungdomsverksamhet via Idrottslyftet, som är regeringens satsning på barn- och ungdomsidrott. Idrottslyftets målgrupp är barn och ungdomar 7-25 år.
Utöver Idrotten vill är även barnkonventionen en viktig del i den svenska idrottsrörelsen. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte skrivit under barnkonventionen. Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar. Den innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn:
Artikel 2
Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
Artikel 3
Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
Artikel 6
Alla barn har rätt till liv och utveckling.
Artikel 12
Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.
För att hjälpa dig och din förening att jobba enligt barnkonventionen har RF och BRIS tillsammans tagit fram Barnens spelregler. Idrott ska vara roligt - fri från mobbning, trakasserier och övergrepp! Det är inte alltid så lätt att veta var gränsen mellan okej eller inte okej går, eller vad du ska göra om någonting känns fel. RF och BRIS har sammanfattat det i sju enkla regler, som fungerar som stöd och guide till både barn och idrottsledare. Regler som gäller för alla – oavsett vem du är, eller vilken idrott du ägnar dig åt.
Fundera på
Läs igenom Barnens spelregler och fundera på hur det påverkar dig och din förening.
Strategi 2025
Framtidens idrott ska vara nyfiken och inspireras av förändringarna som sker i samhället. Det måste gå att idrotta på fler olika sätt. Trenden är nämligen att människor lever mer och mer olika liv. Föreningar måste bli bättre på att möta människors olika behov så att fler känner sig välkomna på sina villkor och hitta sätt att fånga människors engagemang.
Med utgångspunkt i Riksidrottsförbundets Strategi 2025 har Svensk Simidrott tagit fram vår egen Strategi 2025. Strategi 2025 är Svensk Simidrotts övergripande styrdokument som visar vilken riktning vi kommer att arbeta mot. Det här är en resa och en utveckling som vi alla måste göra tillsammans och strategin vänder sig till förbundet, distrikten och föreningarna. För att lättare kunna planera och organisera arbetet har strategin delats in i tvååriga verksamhetsinriktningar som fokuserar på olika områden.
Prioriterat i den första verksamhetsinriktningen 2018-2019 är till exempel:
- Simidrotterna genom projektet Simidrott mer för fler.
- Inkluderingsarbetet består av flera olika delar och projekt så som integreringen av parasimning, projektet Simidrott för alla som syftar till att rekrytera och utbilda simidrottsledare med olika etnisk bakgrund samt HBTQ-arbetet kopplat till 2018 års regnbågsfärgade Simborgarmärke.
- Framtagningen av den här webbutbildningen.
Svensk Simidrotts utvecklingsmodell
Idrottens organisation har tidigare främst gynnat den delen av utvecklingsmodellen som jobbat mot elit- och elitförberedande idrott. Som en del av Strategi 2025 har Svensk Simidrott tagit fram en utvecklingsmodell där det ska finnas plats för alla inom Svensk Simidrott oavsett ålder, förutsättningar och ambitionsnivå för att kunna ge simidrottarna gemenskap, glädje och god hälsa genom hela livet. Alla föreningar behöver inte erbjuda verksamhet för alla behov, men det ska finnas alternativ för människor med olika ambitioner genom hela livet inom Svensk Simidrott. Genom att ha så många simidrottare som möjligt, så länge som möjligt - i en så bra verksamhet som möjligt ges även förbättrade förutsättningar för alla att uppnå sina mål.
Svensk Simidrotts utvecklingsmodell. Du kan läsa mer om modellen under kapitlet om Simlinjen under Jag & träningen.
Ta reda på!
- Känner din förening till Svensk Simidrotts Strategi 2025?
- Arbetas det på något sätt med strategin i föreningen? I så fall på vilket sätt?
Om du vill veta mer: