Här får du möta tre personer som har gått C-tränarutbildningen
Vad fick dig att söka C-tränarutbildningen?
– Jag vill jobba med hästar, och jag kände att det här var en bra utbildning. Jag vill lära mig mer, och det kändes självklart att gå den här utbildningen. Ska man jobba som tränare så ska man vara utbildad, tycker jag. Då har man papper på det man har lärt sig, man har en grund att stå på och man kan ta betalt på ett riktigt sätt. Det kändes självklart helt enkelt.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Flera grejer var bra. Som att vi gick igenom grunderna så noga som vi gjorde. Och det var bra att vi fick öva på att hålla lektion när så många stod och tittade på. Det gav bra input från de andra också. Jag höll ju lektioner innan jag gick den här utbildningen, men jag fick nu ett större självförtroende i min tränarroll när jag kunde känna att jag gjorde ett bra jobb också inför läraren och de andra på kursen. Det var också bra att titta på de andra, hur de lade upp sina lektioner.
– En annan bra sak var att deltagarna från alla de tre grenarna var tillsammans i början av utbildningen, innan vi specialiserade oss. Då kändes det som att vi alla fick samma grund, och det ska vi ju ha också.
Vilka är dina tips till de som funderar på att söka?
– Vill man jobba som tränare då ska man gå den här utbildningen, tycker jag. Jag tycker också att det är bra att förbereda sig. Det är mycket man ska kunna om grunderna redan när man kommer. Känner man sig det minsta osäker så ska man träna på det innan. Vad alla tygeltagen heter, till exempel, så att man använder ett korrekt språk hela tiden och inte säger ”ta ett förhållande tygeltag” om man inte menar just det. Eller att man säger ”bryt av till skritt” när det heter ”sakta av”. Man ska ha koll på språket, då blir allt mycket lättare.
Alva Lander
Ålder: 26 år.
Gren: Dressyr.
Gick kursen: 2018.
Bor/håller träningar: Stall Sånga Säby, Ekerö, Stockholm. Reser runt på Ekerö och håller lektioner.
Om Alva: Har ett SM-silver från 2019 i U25, har ridit flera EM som YR och U25 och har ett lagbrons från 2015. Bästa hästen är Herbie Hancock Graftebjerg som hon kvalat med till SM 2020 under sitt första år som senior.
Vad fick dig att söka C-tränarutbildningen?
– Framför allt så visar en utbildning att jag är seriös i mitt uppdrag som tränare. Det finns så många tränare som inte är utbildade, och jag tycker att utbildningen även gav mig bredare hästkunskap.
– Och jag, som många andra i den här sporten, är väldigt målinriktad, så utbildningen sporrade mig att sätta upp tydliga mål även utanför mästerskapssatsandet. Mitt mål är nu även att bli B-tränare och vem vet, även A-tränare.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Jag tyckte att den specialiserade fälttävlansdelen med terrängträningen var väldigt viktig med säkerhetstänket. Innan jag gick utbildningen så höll jag aldrig någon träning på terrängbana. Det sa jag nej till eftersom det kan vara en riskfylld coachning. Jag tycker att det borde införas en regel om att det alltid ska finnas med licensierad tränare vid träning över terränghinder.
– Jag fick också mer inspiration och en större bredd, och mitt varumärke höjs ju av utbildningen. Det är svårt att hitta utbildade tränare i mina trakter.
– Jag fick även träffa gamla landslagsvänner som också valt att gå utbildningen, men också träffa nya kunniga kontakter inom de andra grenarna. Du knyter även viktiga kontakter inom Svenska Ridsportförbundet.
Vilka är dina råd/tips till de som funderar på att söka?
– Det är en fördel om du har hållit lite träningar redan innan. Så rekommenderar jag dig att ta dig mer tid för utbildningen än vad du tror. För det är mycket att lära sig mellan träffarna. Som till exempel den specifika loggboken där du ska besöka andra tränare på högre nivå. Börja med den i tid så att du blir klar med utbildningen i tid och köp hem Ridhandboken 1 och 2 så går det galant.
Alexandra Jurå
Ålder: 25 år.
Gren: Fälttävlan.
Gick kursen: 2019.
Bor/håller träningar: Håller till på anläggningen Ärentuna Prästgård, Storvreta. Utgår från Uppsala och har träningar i hela Mellansverige.
Om Alexandra: Har ridit i junior- och YR-landslaget i fälttävlan, bästa svenska ryttare på YR-EM i Italien 2016, brons i junior-SM, ett lagbrons på NM samt individuella NM-placeringar.
Vad fick dig att söka C-tränarutbildningen?
– Jag tycker att det är viktigt att ha en utbildning som styrker att man verkligen kan sin sak om man nu ska leva på sitt tränarjobb och ta betalt för det. Jag hade examen som unghästutbildare efter en utbildning vid Flyinge och fick då en del elever. Tränarutbildningen är viktig för mitt CV, men också för kunderna – hästägare och elever – som då vet att jag har en utbildning. Det känns ju mer lönt att betala för något när man vet vad man får, för det finns många som står där ute och instruerar utan att ha ”kött på benen”. Det är också viktigt att det blir ett likvärdigt system mellan tränarna. För oss som har gått utbildningen så är grundsystemet detsamma.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Jag tyckte särskilt mycket om slutdelen då vi jobbade med undervisning och fick feedback på den. Att känna att du är på rätt väg, och få höra hur du kan nå ut till olika elever. Jag fick höra saker som jag inte alltid själv hade tänkt på, om hur jag kan lägga upp undervisningen till exempel. Det är också väldigt lärorikt att se och höra andra undervisa.
– I min kurs utbytte vi många erfarenheter, och det var jättebra att prata med de andra, att få och ge hjälp utan konkurrens.
Vilka är dina råd/tips till de som funderar på att söka?
– Du ska ta åt dig av all den kunskap som finns att hämta här, vara öppen och lyssna på andra. Gå in med ett öppet sinne, sug åt dig all kunskap och alla idéer som du kan få under momentet när man följer tränare på högre nivåer. Utbildningen var väldigt rolig och jag har lärt mig mycket av andra.
– Du knyter också många kontakter för framtiden.
Linn Lallo
Ålder: 30 år.
Gren: Hoppning.
Gick kursen: 2019.
Bor/håller träningar: Målsryd, utanför Borås.
Om Linn: Har placeringar upp till 1,40-hoppning, har utbildat unghästar och ridit dem till championat som Breeders Trophy. Har nu en femåring som tränas med sikte på Breeders, och en elvaåring som är tänkt att debutera i 1,45-klasser under 2020.