Rykta

 

När du ska rykta hästen är det bra om du gör likadant varje gång du borstar hästen så minskar risken att du missar något. Gör så här:

 1. Bind upp hästen.
 2. Borsta bort all synlig smuts och strö med en rotviska.

  - Börja framifrån och jobba dig bakåt, ner över hals och bringa. Kom ihåg områdena mellan frambenen, innanför benen och vid hästens armbåge (där sadelgjorden ska ligga).

  - Om hästens ben är smutsiga kan du spola rent dem med vatten. När du sköter hästens ben: tänk på att stå med raka ben eller sitt på huk så att du lätt kan hinna undan och inte riskerar att bli trampad om hästen flyttar sig.
 3. Rykta hästen med borste och skrapa.

  - Håll ryktborsten i handen närmast hästens huvud och ryktskrapan i den andra.

  - Rykta med långa, lugna tag och dra av borsten mot skrapan efter varje eller vartannat tag med borsten. Ju renare hästen blir, desto ljusare blir stövet (hudrester och damm).
  Slå regelbundet av skrapan mot golvet så att den töms på stöv. Du kan använda antalet tömda skrapor som ett mått på hur noga du ryktat och se till att du tömmer lika många skrapor på vardera sidan av hästen.
 4. Borsta man, pannlugg och svans.

  - Red ut manen och pannluggen med en mankam eller en borste.
  - Red först ut svansen med fingrarna och borsta sedan med en borste. Ta tag om hela svansen och borsta lite i taget. Se till att tagel inte slits loss och tunnar ur svansen eftersom svansen används som skydd mot flugor och andra insekter.
 5. Se över ögon och näsborrar.

  - Torka försiktigt runt ögonen och näsborrarna med en fuktig svamp.

  - Använd en annan svamp för att torka under hästens svans. Du kan även behöva göra rent hästens skap eller juver, men kom ihåg att vissa hästar kan vara känsliga för det.

Fläckar

Hästar har ibland gula fläckar av träck eller urin, det är inte helt ovanligt efter en natt i boxen. Fläckarna går oftast bort om du borstar hårremmen fram och tillbaka några gånger. Att tvätta med tvål och vatten funkar också. Genom att hålla bädden ren och torr kan du i viss mån undvika att hästen får smutsfläckar. Ett annat sätt är att täcka hästen.