Sommarhagen

På sommaren släpps många hästar på bete och går ute dygnet runt. De flesta mår bra av att gå på sommarbete under en period för att få en paus från träningen. Betessäsongen i Sverige sträcker sig från maj till augusti/september.

Inför betet

Innan du släpper din häst på grönbete måste hästen vänja sig vid gräs. På våren och försommaren är gräset kraftigt, och hästen kan få problem med magen om det blir för mycket av det goda gräset på en och samma gång. Om hästen är uppstallad så att den normalt sett går i sand/gruspaddockar bör den därför under våren handbetas någon timme varje dag så att mage och tarmar successivt får vänja sig vid det färska gräset. Öka sedan på antalet timmar i gräshagen med en stund i taget tills hästen kan gå ute på heltid. Det är även viktigt att ta ett träckprov på hästen innan den släpps på bete och utifrån resultatet planera avmaskning – helst samtidigt med de hästar som ska gå i samma hage. Avmaskning ska ske innan hästarna släpps på sommarbete. Föl och unghästar angrips lättare av parasiter och ska därför alltid gå i de mest parasitfria beteshagarna.

Om flera hästar ska gå tillsammans på sommarbete i en hage bör de släppas samtidigt så att de får göra upp rangordningen redan från start. Att låta skodda hästar gå tillsammans i en hage innebär alltid en avsevärd skaderisk. För att minska risken att hästarna skadar sig under sommarbetet kan det vara klokt att i varje fall ta av bakskorna, framför allt om det är många hästar som inte har gått tillsammans i hage tidigare.

Tillsyn under sommarbetet

Det går bra att ha hästen ute dygnet runt när den går på bete, men den behöver ändå ha daglig tillsyn. Enligt lagen räcker det med en gång per dag för vuxna hästar, men man bör se till dem minst två gånger. På sommaren när det är varmt bildas det lätt bakterier i vattnet, vilket gör att vattenkvaliteten snabbt försämras. Var alltså noga med att byta hästens dricksvatten och göra rent kärlet varje dag. Någonstans i hagen ska det finnas rejält med skugga och svalka för varma sommardagar.

Det finns hästar som är känsliga för insektsangrepp och kan behöva ha insektstäcke, flughuva eller flugpannband alternativt insektsmedel för att hålla flygfäna borta. Vissa hästar kan behöva vara inne antingen på nätterna eller på dagarna, lite beroende på när insekterna stör som mest.

Anaplasma är en sjukdom som överförs via fästingar. Genom att dagligen kontrollera och ta bort eventuella fästingar sommartid minskas risken för fästingburna infektioner. Verkar hästen ovanligt trött och hängig, ta tempen för att avgöra om den bara är sommartrött eller om den faktiskt är sjuk. Anaplasma kräver en intensiv antibiotikakur. Hästar med rosa mular kan behöva smörjas in med solskyddsfaktor för att inte bli sönderbrända. Se till att använda en oparfymerad, vattenfast sort.

Det finns en del växter som är giftiga för hästar

Finns det gott om gräs väljer hästarna vanligtvis bort sådant som är farligt så länge som det finns tillräckligt med gräs, men det kan vara bra att rensa bort lite. Växter att se upp med är bland annat stånds, kabbeleka, idegran och skelört. Idegran är dödlig för hästar även i små doser men växer turligt nog inte så ofta i hagar. Kabbeleka däremot kan finnas i diken. Andra arter som är giftiga vid större mängder är smörblommor, ekollon och åkerfräken. Alsikeklöver kan orsaka fotosensitivitet (ökad känslighet för ultraviolett ljus) vilket kan ge upphov till soleksem på ljus hud, till exempel vita tecken och vita områden på skäckar.

Från svår till lätt att hämta i hagen

Om hästen är svårfångad i hagen finns det lite olika knep som du kan testa för att försöka komma till rätta med det. Om en häst som varit lätt att fånga blir svårfångad kan det samtidigt vara en signal om att den vill undvika arbete. Det är då värt att kontrollera att den till exempel inte har ont någonstans. Hästar kan också vara olika lättfångade beroende på tid på året. En del hästar kommer glatt och möter en vid grinden vintertid medan de är mindre sugna på att komma in en ljummen sommarkväll. Här några tips för att få en svårhämtad häst att bli lätthämtad i hagen:

  1. Låt hästen gå ihop med en annan, lättfångad häst som förhoppningsvis inspirerar din häst att bli lite mer välvilligt inställd till att gå in från hagen.
  2. Låt ett kort, cirka 25 centimeter, snöre sitta kvar i grimman. Då har du lättare att få fatt i hästen samtidigt som det är kort och lätt nog för att hästen inte ska kunna trampa på det.
  3. Se till att det alltid finns gott foder i boxen när hästen kommer in.
  4. Gå och hälsa på hästen i hagen utan att fånga den. Locka med något ätbart som den får när den kommer fram och står stilla. Kommer någon annan häst i hagen fram, ger du den godiset. Om hästen du vill fånga ändå väljer att hålla sig på avstånd kan du ta in de andra hästarna i hagen tills den blir ensam kvar.