Bandage
Hästen mår vanligtvis bäst utan bandage, så undvik att linda hästens ben utan ett syfte. Det är viktigt att lära sig linda rätt eftersom ett felaktigt lagt bandage i värsta fall kan förvärra eller ge skador. Ta hjälp om du känner dig osäker.
Hästens ben kan skyddas med benlindor vid arbete (som stöd, skydd eller bara för att det ska se snyggt ut), i stallet och under transport. Men lindor kan göra mer skada än nytta om de används fel. Vid minsta tveksamhet är det därför oftast bättre för den som är ovan att välja andra ben- eller transportskydd. Felaktigt lindade lindor kan orsaka både tryckskador och olyckor, till exempel om de lindas för hårt och skadar en sena eller inte fästs ordentligt och går upp så att hästen snubblar på lindan. Att linda rätt är en konst, och precis som många andra moment kan det vara klokt att ta hjälp av någon som verkligen kan linda. En viktig grundprincip är att bandaget ska ha ett jämnt tryck över hela ytan. Det är en anledning till att man ofta använder en padd under lindan som hjälper till att fördela trycket.
Linda av och linda upp
Ett viktigt moment om du ska lära dig att använda lindor är att du också måste lära dig att ta av och rulla ihop dem. När du ska linda av hästen ska du ta för vana att göra det så snabbt som möjligt. Allra helst om det sker i en orolig omgivning, till exempel på en tävlingsplats.
Linda av och upp så här:
- Lossa fästet och vira av lindan med den ena handen samtidigt som du samlar upp lindan med den andra handen allt eftersom lindan frigörs från hästens ben.
- Börja i den ände där fästena (oftast kardborrband) sitter och lägg dem så slätt som möjligt längs lindans insida. Då kommer de att hamna rätt när det är dags att bandagera benen.
- Håll lindan så sträckt som möjligt med den ena handen och linda med den andra mot ett plant underlag. Sträva att linda lika jämn och hårt hela vägen så blir lindan lättare att använda.
Arbetsbandage
Arbetsbandage används som skydd och stöd vid träning av hästen. Ofta är hela eller delar av lindan elastisk.
Stallbandage
Syftet med stallbandage är att värma benet och/eller reducera en eventuell svullnad, det vill säga få bort överflödig vätska.
Galoppbandage
Galoppbandage är effektivt om hästen exempelvis har trampat sig själv på kronranden eller ballarna. Man lägger en kompress och därefter en oelastisk gasbinda för att få tryck. Vänd gasbindan på framsidan av hoven varje varv, avsluta med en knut. Du kan vid behov avsluta med en elastisk självhäftande linda som skydd. Det är ytterst viktigt att en djup skada omedelbart bedöms och behandlas av veterinär. En skada på kronranden som läker fel kan ge kroniska skador i hoven, och även ett balltramp kan vara allvarligt.
Sårskadebandage
En del sår bandageras bland annat för att hindra att det kommer smuts i såret och för att underlätta läkningen. Bandagets funktion är att ge tryck för att minska hålrum, ödem och blödning, för att stabilisera och skydda såret och för att skapa den miljö som hjälper läkningen på traven.
Inte heller här ska du försöka klara det själv, utan ta hjälp med bedömningen av en erfaren person. Får din häst en sårskada som behöver hållas bandagerad ska du be veterinären visa vad du måste tänka på.
Transportbandage
När hästen trampar runt i transporten är det en fördel med benskydd. Du kan lägga ett transportbandage för att minska risken att den skadar sig själv, men välj hellre vadderade transportskydd som är lätta att sätta på och ta av om du är oerfaren. Lägger du ändå ett transportbandage ska du börja strax under framknäet eller hasen och vira lindan ner till kronranden. Du kan välja om du vill att lindan ska gå ner över ballarna eller om du vill ha boots på hästen.