4.3 Vad kan du göra?
Det finns flera saker som du kan tänka på för att minska riskerna för att du själv eller någon annan i din omgivning ska ingå vadhållning inom idrottsliga miljöer. Här är några exempel på vad du ska tänka på, oavsett om du själv ingår vadhållning eller inte:
- Reagera på idrottsmiljöer där det förekommer mycket prat om vadhållning. Inom idrotten är ett vanligt problem att miljöer med idrottsutövare präglas av en hög acceptans för vadhållning och samtal om vadhållning. Rapportera till ansvariga i din förening eller förbund om du ser mycket förekomst av vadhållning, eller prat om det, i den idrottsliga miljön.
- Bidra inte själv till att normalisera samtal om vadhållning inom idrottsmiljön.
- Försök stötta dem som du misstänker har spelproblem.
- Se till att ha sysselsättning vid sidan av idrotten. För många professionella idrottare finns det mycket fritid utöver idrottandet, viket i sin tur kan leda till att man börjar ingå vadhållning och gör det för mycket. För att förebygga detta är det bra att ha ett jobb, studier eller något annat meningsfullt, som minskar riskerna för att sysselsätta sig genom vadhållning.
- Prata om dina problem. Om du som idrottsaktiv till exempel är skadad eller har uppehåll av någon annan anledning, finns risk för psykisk ohälsa, vilket i sin tur kan leda till mer spelande. Därför är det viktigt att du pratar om dina problem och känslor, antingen med dina närmaste eller ansvariga i din förening eller förbund, alternativt att du söker upp professionell hjälp.
Hjälp för spelproblem
För dig som upplever spelproblem är det viktigt att ta hjälp. Det finns flera sätt att få stöd och tips, ofta av personer som själva har erfarenhet av spelproblem.
Om du behöver hjälp med ditt spelproblem, eller är anhörig till någon vän eller familjemedlem som du misstänker har spelproblem, kan du kontakta någon av följande:
Stödlinjen.se - Anonym och kostnadsfri rådgivning till personer med spelproblem och deras anhöriga.
Spelberoendes Riksförbund - Om du eller någon närstående har spelproblem kan du kontakta den förening som geografiskt ligger närmast där du bor.
Spelpaus.se - Om du vill stänga av dig själv från spelande med omedelbar verkan.
Spelprevention.se - Om du vill läsa mer om spelproblem.
Stödlinjens självtest - Om du känner dig osäker på ditt spelande kan du göra ett självtest för att se över dina spelvanor.
Tillbaka till 4.2 Spelproblem inom idrotten | Till 4.4 Delprov 4 |