3.2 Konsekvenser för individen

Förseelsen matchfixning regleras både i lagstiftning och i idrottens regelverk. Samtidigt arbetar flera aktörer aktivt för att förebygga och förhindra både matchfixning och otillåten vadhållning. I denna uppgift får du en sammanställning av vad du som aktiv inom idrotten behöver veta.

Lagar och regler

Bland de allvarligaste konsekvenserna för en idrottsaktiv som väljer att delta i matchfixning eller otillåten vadhållning är påföljder kopplat till de lagar och regler som finns. De senaste tio åren har såväl idrottens regelverk som lagstiftning förstärkts på dessa områden.

Här följer de lagar och regler som främst blir aktuella när det gäller matchfixning och otillåten vadhållning, och vilka påföljderna blir för den som gjort sig skyldig till det.

Matchfixningsreglementet

Idrottens regelverk mot otillåten vadhållning och manipulation av idrottslig verksamhet, även kallat Matchfixningsreglementet, är Riksidrottsförbundets regelverk mot matchfixning. Det gäller för alla idrottsförbund som är medlemmar i Riksidrottsförbundet.  

Regelverket innebär:
  • Förbud mot att delta i manipulation av idrottslig verksamhet.
  • Förbud mot försök till att delta i manipulation.
  • Förbud mot att ingå vadhållning på egen idrottsinsats, eller på annan idrottsinsats inom samma serie eller tävling.
  • Förbud mot att förmedla insiderinformation som leder till en förmån för egen del eller för annan.
  • Skyldighet att anmäla kännedom om manipulation och otillåten vadhållning.

För brott mot regelverket ska en person dömas till avstängning upp till tio år. Avstängningen gäller från all idrott.

Observera att enskilda specialidrottsförbund och ligaorganisationer kan ha ännu mer begränsningar och konsekvenser i sina idrottsspecifika regelverk. Som aktiv inom idrotten har du en skyldighet att ha kännedom om vilket regelverk du verkar inom.

Matchfixningsreglementet (pdf).

Brottslighet kopplat till matchfixning

Matchfixning är kriminaliserat i lagstiftningen genom spelfuskbrottet i Spellagen. Lagen gäller den som påverkar ett moment i en idrott som är kopplat till erbjudande av spel. Den som döms enligt denna lag kan få upp till två års fängelse. Om brottet anses vara grovt kan det ge upp till sex års fängelse. Brottet inkluderar även försök eller förberedelse till matchfixning.  

Matchfixning kan också vara kopplat till annan form av brottslighet, vanligtvis givande och/eller tagande av muta, det vill säga ett mutbrott. Brottet innebär att en person får pengar, eller någon annan sorts gåva eller fördel, av en annan person som vill skaffa sig en fördel av något slag.

Om till exempel en tränare till en individuell idrottare eller ett lag, ger eller erbjuder att ge pengar till en domare för att denne ska döma fördelaktigt för idrottaren eller laget, har tränaren gjort sig skyldig till ett mutbrott. Om domaren i sin tur har tackat ja till erbjudandet, har också denne gjort sig skyldig till brottet. Det här gäller även om personer som erbjuder mutan kommer från aktörer utanför idrotten.

Andra exempel på brottslighet som kan vara kopplad till matchfixning är olaga tvång, olaga hot, misshandel och utpressning.

Spellagen på riksdagens webbplats.

Tillbaka till 3.1 Konsekvenser för idrotten Till 3.3 Arbetet mot matchfixning