2.1 Vad är otillåten vadhållning?
Med otillåten vadhållning menas att ingå vadhållning på sin egen idrottsinsats eller match, turnering eller serie som man är deltagare i.
Vilka gäller det?
De som innefattas av regelverket om otillåten vadhållning är bland annat idrottsutövare, ledare, tränare, domare, tävlingsledare och ledande befattningar i föreningar. Varje idrottsförbund bestämmer vad som ska vara samma serie och tävling i de idrotter som administreras av det förbundet. Till exempel är Superettan i fotboll en serie som ägs av Svenska Fotbollförbundet och Sommartouren i tennis är en turnering som ägs av Svenska Tennisförbundet. En spelare, ledare, domare eller tävlingsledare som deltar i sådan turnering får alltså inte ingå vadhållning på någon match i den turneringen.
Är du osäker på om du innefattas av regelverket om otillåten vadhållning är det bäst att låta bli att ingå vadhållning på din idrott, för att vara på den säkra sidan.
Varför är det ett problem?
Att ingå vadhållning på sin egen idrottsinsats eller andras inom samma serier och tävlingar är problematiskt och allvarligt ur flera perspektiv.
- Det undergräver trovärdigheten för idrotten. Om sponsorer, publik med flera uppfattar det som att idrottsutövare eller personer med makt inom idrotten spelar om pengar på idrottsinsatserna, är riskerna stora att intresset för idrottandet blir svagare.
- Det innebär högre risk att själv delta i matchfixning. Ju fler inom idrotten som spelar på tävlingar som de deltar i eller befinner sig nära, desto större risk för att fler faller för frestelsen att också påverka resultatet för att på så vis tjäna pengar.
- Det innebär risker för att bli utsatt för påverkan från organiserade matchfixare. Att spela mycket på idrott kan dra till sig intresse från exempelvis kriminella nätverk som ser möjligheter att lättare kunna påverka en person inom idrotten att manipulera resultatet.
Tillbaka till 2. Otillåten vadhållning | Till 2.2 Spelmarknad och idrott |