1.4 Riskfaktorer

Alla inom idrotten kan utsättas för matchfixning, men det finns flera olika faktorer som bidrar till förhöjda risker. Här följer några av de främsta riskfaktorerna:

  • Spelproblem. En spelare, ledare eller funktionär som har problem med spelande och samtidigt har en möjlighet att påverka resultat, befinner sig i stor risk för att delta i matchfixning.
  • Spelutbud. Ett stort spelutbud på en idrott, i form av spel på enskilda moment eller på låga nivåer, gör det enklare både att spela på idrotten och att påverka ett resultat i spelets riktning, utan att bli upptäckt.
  • Ekonomiska problem. En aktiv inom idrotten som har problem med sin ekonomi, är i större risk för att bli delaktig i matchfixning. Risken ökar att exempelvis falla för frestelsen att antingen låna pengar av fel personer som i utbyte kräver av den aktive att manipulera matcher, eller att på eget initiativ bestämma sig för att tjäna pengar på sin egen idrottsinsats.
  • Obetydliga matcher. Träningsmatcher och träningsturneringar eller matcher och turneringar i början eller slutet av säsonger innebär en större risk då organisatörer och utförare av matchfixning tror att risken för upptäckt är mindre.
  • Säsongskalendern. Tidpunkten för när matcher och turneringar spelas, i förhållande till när de spelas i andra länder, kan bidra till en förhöjd risk. I till exempel fotboll spelas i Sverige många seriematcher i fotboll samtidigt som stora delar av Europa har uppehåll. Detta innebär mer spelutbud på svenska matcher, och större omlopp av pengar.

Vilka är i riskzonen?

Det är viktigt att komma ihåg att risken för att kontaktas av organiserade matchfixare, gäller en lång rad funktioner inom idrotten. Framför allt de som på något vis har möjlighet att påverka utgången av idrottsresultatet. Dessutom är det också en risk för alla som på något sätt kan ha information om en match eller tävling som kan vara värdefull för dem som vill tjäna pengar på idrotten. Att lämna ut sådan information kan innebära risk att senare utsättas för utpressning, och riskeras att utsätta en hel förening i en allvarlig situation.

Med tanke på tillväxten av sportspel på spelmarknaden och den ökade förmågan hos organiserade brottssyndikat att satsa betydande summor pengar baserat på insiderinformation, blir alla föreningar med idrottare allt mer värdefulla. Detta innebär att ett stort antal funktioner inom idrotten är i riskzonen.

Tillbaka till 1.3 Vem ligger bakom? Till 1.5 Exempel