1.2 Hur går det till?
För att förstå matchfixningen bättre, är det viktigt att titta på hur den genomförs och av vem den organiseras. Det finns olika typer av manipulation och anledningarna bakom kan variera. De kan vara vadhållningsrelaterade, sportsliga, ekonomiska, eller en kombination av olika anledningar.
Matchfixning genom direkt påverkan
När det gäller matchfixning är det absolut vanligaste att en spelare, ledare eller domare direkt påverkar en idrottstävling på ett onaturligt sätt. Det är också den typen som oftast är kopplad till vadhållning.
Matchfixning genom direkt påverkan kan göras på en mängd olika sätt, beroende på vilken idrott och vilken sorts tävling det är. Till exempel genom att:
- en fotbollsspelare medvetet tar ett gult kort
- ett helt lag, eller några åkare i ett lag i längdskidåkning, medvetet underpresterar i en stafett
- en boxare kommer överens med sin motståndare om vem som ska vinna matchen
- en ishockeymålvakt medvetet släpper in ett antal mål i en period
- en golfspelare ser medvetet till att underprestera på ett specifikt hål.
Övrig manipulation
Matchfixning kan även göras genom en mängd andra former. Ett sätt är genom att ändra en idrottsutövares identitet eller personliga information. Det kan ske till exempel genom att en utövare uppger en högre eller lägre ålder än den riktiga, och därmed deltar i en åldersklass som innebär en fördel gentemot andra.
Ett annat sätt att manipulera är genom ändringar av spelplan, utrustning eller fysik som strider mot idrottens regelverk. Exempel på detta:
- Målburar i en ishockeymatch justeras på ett sätt som gör det enklare för en målvakt att förflytta buren och på sätt undvika att ett insläppt mål blir godkänt.
- Utrustningen i en motorsport manipuleras på ett sätt som gör att en åkare får en fördel gentemot andra deltagare.
De former av manipulation som är listade ovan utgör i flera fall brott mot idrottens regelverk, men i de fall som handlingen är kopplad till utgången av en vadhållning, eller innefattar givande och tagande av muta, utgör det även brott mot lagstiftning.
Tillbaka till 1.1 Bakgrund och definition | Till 1.3 Vem ligger bakom? |