Matchfixning - Öppen

Matchfixning är ett av svensk idrotts största hot. Företeelsen strider mot svensk idrotts grundläggande värderingar om rent spel. Om idrottstävlingar eller delar av idrottstävlingar är uppgjorda blir idrotten i en förlängning inte längre intressant, vare sig att delta i eller titta på.

Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixning är en del av partnerskapet med Svenska Spel vilket bidragit till möjliggörande av utbildningen.

Denna utbildning syftar till att ge utövare, ledare, funktionärer och övriga inom idrott en god kunskap om matchfixning och tillhörande problem, såsom otillåten vadhållning och spelproblematik.

Om utbildningen

Utbildningen består av olika avsnitt som i sin tur innehåller ett antal delar med texter, filmer och bilder. Börja på första avsnittet 1.Matchfixning och gå där igenom del för del. Längst ner på varje sida finns länk som tar dig vidare till nästa del. Spara gärna utbildningen som ett bokmärke i din webbläsare så du enkelt hittar tillbaka nästa gång. Som sista del i varje avsnitt finns ett test. Det består av 5–10 frågor. För att bli klar med utbildningen måste du ha svarat rätt på frågorna. 

Du genomgår utbildningen i ditt eget tempo. Du kan göra ett avsnitt vid ett tillfälle och fortsätta vid ett senare tillfälle. Det är viktigt att du har koll på vad som gäller för den idrott som du är aktiv i eftersom respektive idrott kan ha olika uppmaningar om när utbildningen ska vara genomförd.

Du bestämmer själv var du genomför utbildningen, till exempel framför datorn eller med surfplatta/mobil.


Scrolla ner på sidan och gå till den första sektionen 1. Matchfixning för att börja kursen.

1. Matchfixning

I detta avsnitt får du lära dig grunderna om vad matchfixning är, definitionen av det, hur det genomförs, vilka som kan vara inblandade och vad som kan vara orsakerna bakom.

2. Otillåten vadhållning

Otillåten vadhållning är en allvarlig förseelse som strider mot såväl idrottens värdegrund som idrottens regelverk. I detta avsnitt får du lära dig mer om detta problem.

3. Konsekvenser

Att delta i matchfixning eller otillåten vadhållning kan få stora konsekvenser för både idrotten och den som är aktiv inom idrotten.

4. Spelproblem

Att ingå vadhållning innebär en risk för den enskilda individen att hamna i spelproblem. Forskning visar dessutom att elitidrottare är extra utsatta för risken att få problem med spelande.

5. Ditt ansvar

En förutsättning för att du som aktiv inom idrotten ska skydda dig själv och andra mot matchfixning och otillåten vadhållning är att du har koll på ditt eget ansvar. I denna del får du kunskap om vad du själv behöver veta och göra.