Plyometriska styrkeövningar

Plyometrisk träning går ut på att man utsätter kroppen för övningar där man snabbt ändrar riktning. På engelsk används uttrycket: “Stretch-shortening-execises”. När man sträcker ut en muskel innan den ska förkortas kan den leverera mer kraft. En effekt som kan liknas vid ett gummiband.

Syftet med att träna plyometrisk styrketräning är att förbättra den så kallade stretch-shortening-cycle, eller gummibandseffekten som det i vardagligt tal brukar kallas. Gummibandseffekten innebär att det lagras elastisk energi i senor och muskler vid den excentriska fasen av en rörelse (när muskeln sträcks ut), vilken sedan utnyttjas vid den koncentriska fasen (när muskeln dras ihop). Tack vare gummibandseffekten sparas energi, och det kan därför vara mycket fördelaktigt att träna detta. Plyometrisk träning utförs genom olika typer av vertikala och horisontella hopp, med ett explosivt utförande och kortast möjliga markkontakttid. Muskler och senor utsätts därför för mycket hög belastning. Få repetitioner och lång vila krävs för att orka utföra varje repetition med maximal kraft. Det är mycket viktigt att introducera plyometriska träningspass försiktigt, och öka volymen succesivt, för att inte riskera överbelastning och skadeproblematik. 

Förslag på övningar:

 

Här hittar du en studie om plyometriska träningens effekter (gjord på orienteringsgymnasieelever och med en sammanfattning av den samt övningar ).