Musik

För att du ska kunna använda dig fullt ut av musiken är det bra om du känner till några teoretiska begrepp och hur du kan använda dem.

Musikanalys

Att lyssna in musiken och skapa danser är en färdighet som kräver övning. Vanligen har varje låt ett intro, en vers, en refräng, ett mellanspel och ett avslut (outro). Introt kan vara bra att använda för att de aktiva ska komma på plats eller göra sig redo för start.

Inom dans brukar musiken delas in i 8: or, det vill säga åtta takter i musiken bildar en 8:a. Fyra 8:or bildar ett block. Att dela in musiken i block underlättar när du ska skapa danser. Då vet du hur många block du har för olika delar av musiken. Att dela in musiken efter vers och refräng är ett bra sätt att kunna skapa något som hänger samman med musiken, till exempel att samma koreografi kommer tillbaka vid varje refräng.

För de aktiva kan det vara svårt att förstå musikanalysen. Se den därför som ett verktyg för dig som ledare. För de aktiva är det bättre att utgå från rörelser till olika stilar med olika tempo och teman eller karaktär. Märker du att de aktiva visar intresse för musikanalysen finns det sätt att förtydliga den för dem. Exempelvis kan du använda dig av legobitar där varje åttabitars legokloss blir en 8:a och fyra sådana klossar blir ett block. Du kan också använda dig av olika färger för exempelvis vers och refräng eller tempoökning och temposänkning. Som ledare får du anpassa dig efter vad de aktiva kan ta till sig och i vilken form de kan ta till sig information om musikanalys. 

Tempo

Tempot i en låt kan liknas vid låtens hjärtslag, vilken grundpuls musiken spelas i. Förkortningen BPM används ofta som benämning på en låts grundpuls. BPM står för beats per minute (slag per minut). För att bestämma BPM för en låt kan du under 15 sekunder räkna antalet taktslag och sedan multiplicera det med fyra så får du antalet slag per minut. Det finns även appar som du kan använda, till exempel BPM-knappräknare, Tap Tempo, BPM Tempo eller liknande.

Så här kan BPM kategoriseras:

  • gå/rask promenad: 100–120 BPM
  • springa/jogga: 150–170 BPM
  • hoppa/studsa: 120–160 BPM
  • styrketräning: 50–70 BPM.

Prata gärna med de aktiva om hur de upplever tempot i musiken. Går musiken snabbt eller långsamt?

Tema och karaktär

Att känna efter vilket tema som passar till musiken och vilken karaktär den har är nästan som att spela teater. Blir man glad eller ledsen, är den hård (som en robot) eller mjuk (som en ballerina). Vilken känsla tar musiken fram hos de aktiva? 

Mixa gärna musiken med korta sekvenser av olika musiktyper och låt de aktiva spegla känsla, tempo och hårdhet/mjukhet. Det är en perfekt uppvärmningsövning. De aktiva får också öva på att ge uttryck för känslor och använda sin kreativitet.

Takt

Musikstycken är indelade i takter. Många låtar är i 4/4-takt. Det betyder att du hinner räkna till fyra i varje takt. För dans i gymnastik räknar du vanligen till åtta vilket blir två 4/4-takter. 

Att de aktiva lär sig att hitta och räkna takten underlättar när de ska lära sig en koreografi. Fördelen med att kunna räkna och hålla takten är att de lättare kan veta var i musiken ett visst steg eller rörelse ska komma. Om till exempel armrörelsen kommer på 4 kan alla vara beredda att göra rörelsen vid rätt tillfälle om du räknar från 1.

Exempel på låtar med tydlig takt som du kan använda för att öva med de aktiva:

  • River – Bishop Briggs 
  • Whatever it takes – Imagine Dragons
  • Love runs out – OneRepublic
  • Kylie – Akcent

Har de aktiva lärt sig att hitta takten och vill ha en svårare utmaning kan dessa låtar vara en bra utmaning:

  • Out of love – Alessia Cara 
  • Send my love – Adele

Mindre vanligt, men bra att känna till och att använda, är valstakt, det vill säga 3/4-takt. Då räknar du i 3:or (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Del 4

Klicka här för att fortsätta till nästa del som handlar om redskapskännedom.