Del 1 - Barns mentala och fysiska utveckling
Mental och fysisk utveckling
Utveckling för barn 3–6 år
Barn går igenom olika utvecklingsperioder där varje period bygger på den föregående. De måste öva och träna för att kunna gå vidare till nästa färdighet. Utvecklingstrappan är lika lång för alla barn, men hur lång tid det tar att klättra mellan de olika stegen är mycket individuellt.
Under hela utvecklingen tränar och övar barn omedvetet på det trappsteg som de står på. Det är bra att barnen övar mycket på det de kan innan de börjar öva på det de inte kan. Barnen finner trygghet i att känna igen övningar och tycker oftast inte att det är tråkigt att göra samma sak vid många tillfällen.
Som ledare måste du alltid ta hänsyn till att utvecklingstakten kan variera avsevärt från barn till barn.
Titta på filmen om barns utveckling och reflektera över nedanstående frågor.
- Hur gör du som ledare idag för att stimulera barns mentala och fysiska utveckling.
- Hur gör du som ledare för att ta hänsyn till de aktivas individuella utveckling?
Skriv ner exempel på hur du genomför eller skulle vilja genomföra detta och ta med till kursen.
Barn i åldern 3–6 år börjar alltmer utforska omvärlden genom att ställa frågor. De kan oftast färgerna. Du kan låta dem träna på färgerna i gymnastiksalen, till exempel med olika band och linjer.
Barnen är pratglada. De förstår innebörden i konkreta ord men har svårare att förstå abstrakta begrepp. Du måste uttrycka dig konkret och enkelt. Exempelvis går det inte att säga “ställ er med näsan mot väggen”. Då kanske barnen springer och ställer sig med näsan tryckt mot väggen. Prata klart och tydligt med lugn röst – det ger trygghet i gruppen.
Det är viktigt att du som ledare ger barnen mycket beröm för det som de gör och tycker om. Positiv feedback lyfter barnet. Sätt ord på det som barnen gör bra så blir feedbacken tydligare och mer personlig. Alla ska bli sedda på gymnastiken. Positiv feedback skapar också rörelseglädje.
Barn i den här åldern har begränsad förmåga att resonera, bearbeta information och komma ihåg saker. Tänk därför på att använda enkla, korta och tydliga instruktioner. I det här stadiet börjar även barnens självuppfattning utvecklas. De kan vara blyga, osäkra och oroliga inför nya situationer. Många jämför sig också med andra barn.
Alla barn är unika och utvecklas olika fort. Exempelvis kan ett barn ha en mycket väl utvecklad motorisk förmåga och samtidigt inte ha en lika välutvecklad kognitiv förmåga och vice versa.
För att du ska nå fram till alla barn med instruktioner är det viktigt att du
- ger korta instruktioner
- ger en instruktion i taget
- visar samtidigt som du berättar då vissa barn förstår genom att titta och
- andra genom att lyssna
- efter en genomgång i grupp fångar upp de barn som har svårare att ta in instruktioner så att de kan få instruktionerna individuellt och kanske även få hjälp att genomföra övningen.
Att röra på sig ska vara roligt. Det är viktigt att du som ledare ser varje individ och uppmuntrar glädjen till rörelse. När barnen uppmärksammas för någonting positivt blir de glada, och endorfiner utsöndras i kroppen.
Om du ser och uppmuntrar varje barn i olika moment under träning blir de inte bara glada utan även stärkta som individer. Detta bidrar till att bygga upp barnens självkänsla. Kan du uppmuntra varje barn vid upprepade tillfällen förknippar barnens hjärna automatiskt rörelse med glädje och att de är kompetenta. Det blir på ett sätt ett självförstärkande system som du och andra vuxna hjälper till att underhålla.
Titta på filmen och lyssna till hur du kan stärka barns självkänsla under träningstillfället.
För att stärka barnens självkänsla ska du
- se och prata med eller till varje barn vid varje träningstillfälle
- berömma barnen för deras beteenden, till exempel ”vad du kämpar bra med att sträcka på tårna”
- för barn som är tillbakadragna eller inte pratar/svarar kan vi benämna vad hen gör i olika moment, exempelvis ”du hoppar på mattan, vad du kan!”
- inte tvinga barn som inte kan eller inte vill göra en viss övning att genomföra denna. Rörelse ska vara kul! Det är viktigt att du inledningsvis visar och förklarar för barnen vad de ska göra, och även visar på alternativ. Här kan många gånger föräldrar eller andra vuxna vara den största utmaningen. Var tydlig mot de vuxna om att barnen ska ha roligt och att det viktigaste inte är att de genomför precis den övning som är tänkt.
- ge varje barn beröm och uppmärksamhet för det som de gör och som de tycker är roligt. På så vis stärker du barnen och föräldrarna och kan även bygga en förtroendefull relation till båda parter.
För att tillgodose alla barns behov är det viktigt att hålla den övergripande strukturen intakt, såväl med ett återkommande upplägg som barnen känner till som med enkla förhållningsregler att inte trängas, puttas, springa runt och skrika och så vidare. Som ledare ska du skapa tydlighet med ramarna för lektionen så att den är trevlig för alla deltagare. Denna förutsägbarhet bidrar även till att barnen upplever kontroll – de vet vad som kommer att hända den kommande timmen.
Reflektera:
Hur gör du som ledare för att stärka de aktivas självkänsla?