Roliga träningar och matcher

Att spelarna upplever fotboll som roligt är en förutsättning för att de ska fortsätta med fotboll under lång tid. Att utvecklas och att vara självständig men ändå del av en gemenskap är psykologiska grundbehov som är viktiga för människor. Målsättningen bör därför vara att spelare får uppleva dessa saker under träningar och matcher. Ledarna ansvarar för de här aktiviteterna, och de behöver därför utbildas till fotbollstränare och få stöd från föreningen i sitt dagliga arbete.

Tips till föreningen!

• Arbeta enligt en spelarutbildningsplan så att ledarna vet vad de bör göra i olika åldrar.
  • Utbilda ledarna i SvFF:s tränarutbildningar så att de lär sig mer om hur de kan praktisera spelarutbildningsplanen.
  • Besök och utvärdera lagens träningar och matcher tillsammans med ledarna samt ordna ledarträffar med utbildningsfokus.

Tips till tränaren!

• Använd övningar som präglas av kreativitet och samarbete snarare än isolerade övningar med ”rätt och fel”.
  • Lyssna på vad spelarna tycker är roligt att göra och försök göra de sakerna ofta.
  • Delta i SvFF:s tränarutbildningar för att utvecklas som ledare och få tips på hur du kan bidra till att träningar och matcher blir roliga för spelarna.