Exempel långsiktig utveckling

Här följer fyra exempel kring fokus på långsiktig utveckling eller kortsiktiga resultat.

Förening

Ledarna i ett av föreningens lag vill till säsongens sista match låna den bästa spelaren från årskullen över, eftersom laget har chans på serieseger.

Kortsiktigt resultat

Föreningen beslutar att laget ska låna den överåriga spelaren eftersom en serieseger skulle skapa en vinnarmentalitet i laget som spelarna kommer ha nytta av när de kommer upp i A-laget.

Långsiktig utveckling

Föreningen beslutar att laget inte ska låna den överåriga spelaren eftersom det skulle ta speltid från någon av de andra spelarna och gå emot föreningens policy om fair play. Oavsett matchens utfall så kommer alla spelare i laget utvecklas av att spela den här viktiga matchen.

Ledare

Laget leder matchen med tio minuter kvar att spela. Målvakten undrar om det inte är bättre att slå långa utsparkar sista delen av matchen för att undvika att tappa bollen på egen planhalva.

Kortsiktigt resultat

Ledarna svarar att målvakten ska slå långa utsparkar så att laget behåller ledningen.

Långsiktig utveckling

Ledarna svarar att målvakten ska fortsätta att rulla ut bollen så att laget får träna på att spela sig fram i planen i pressade lägen.

Spelare

Sam har kommit långt i sin fysiska mognad och är snabb och stark. Sam är högerfotad och tar sig lätt förbi motståndarna genom att dribbla åt höger.

Kortsiktigt resultat

Sam dribblar alltid åt höger och avslutar sedan. Det leder till att Sam nästan alltid kommer förbi motståndarna och gör många mål.

Långsiktig utveckling

Sam dribblar åt höger ibland men tränar även på att dribbla åt vänster trots att det ofta leder till att motståndaren bryter. Sam vet att det kommer vara bra att kunna dribbla åt båda hållen på lång sikt.

Förälder

Loves lag har tränat på skott under veckan. Under helgens match skjuter alla spelare mycket och Love gör tre mål.

Kortsiktigt resultat

Loves föräldrar berömmer Love för de tre målen. På sociala medier lägger de upp en bild på Love med matchbollen i händerna och texten ”hattrick för familjens fotbollsstjärna”.

Långsiktig utveckling

Efter matchen får Love beröm av föräldrarna för en god kämpainsats som gav förutsättningar för bra skottlägen. De frågar Love varför spelarna i laget sköt så ofta och berättar att de märkte att både Love och andra spelare sköt bättre än de gjort tidigare.